Talousuutiset Talousuutiset englanniksi Talousblogit Keskustelu

Kirjoittaja Aihe: Morningstarin 15 ohjetta osakesijoittalle  (Luettu 8643 kertaa)

Roopevaan

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 571
 • Karma: +2/-1
  • Profiili
Morningstarin 15 ohjetta osakesijoittalle
« : 19.02.2013 - 23:11:50 »
Törmäsin tällaiseen Morningstarin artikkeliin, jossa osakestrategi Paul A. Larson kertoo 15 perusviisautta osakesijoittajalle.

Ensin kuulostivat ihan nasevilta, ellei itsestään selvyyksiltäkin, mutta mielestäni kaikkia ei ehkä piensijoittajan kannata kuitenkaan noudattaa. Tosin, jos joku on väärässä, niin varmasti minä. Ihan päteviä teesejä ei siinä kai mitään mutta merkkasin punaisella sellasia piensijoittajalle kyseenalaisia ohjeita, joita on vaikea perustella. Boldasin myös mihin nyt itse tulee enemmänkin uskottua (- kerron 20 vuoden päästä miten kävi). Alla siis artikkeli lainattuna lainaajan kommentaarilla lisättynä (suluissa):

1. Osake antaa omistusosuuden liikeyritykseen. Se ei ole vain paperinpala, jota kaupitellaan edes takaisin. Ajattele siis kuin yrityksen omistaja. (- Itse kuulun tähän koulukuntaan, joten hyväksytään.)

2.Koska osake antaa omistusosuuden yrityksestä, pörssiyhtiöiden arvoa tulee arvioida niiden liiketoiminnan perusteella. Yhtiön liiketoiminnan arvo perustuu sen tulevaisuudessa synnyttämän kassavirran nykyarvoon. (- Ja ennustaminen on se vaikein laji, etenkin tulevaisuuden, kuten sananparsi kuuluu.)

3.Kuten sijoittajalegenda Benjamin Graham on kirjoittanut, lyhyellä tähtäimellä markkinat ovat kuin vaalit: suosituin voittaa. Pitkällä tähtäimellä markkinat ovat kuin vaaka, jossa painaa yhtiön todellinen arvo. Osta kun osakkeita ei haluta ostaa, myy kun kaikki haluavat ostaa. (- Yöunet voi tosin mennä.)

4. Osakemarkkinoilla voi menestyä vain kahdella tavalla: 1) Omistamalla yhtiöitä, joiden arvo kasvaa ajan myötä. 2) Ostamalla yhtiöitä alle niiden aidon arvon, ja odottamalla että markkinat huomaavat alihinnoittelun. Yritä molempia. (- Helpommin sanottu kuin tehty.)

5. Keskity vahvan kilpailuaseman yhtiöihin. Yritys, jolla on vahva ja kestävä kilpailuasema, kasvattaa arvoaan nopeammin kuin sellainen jolla ylivoima-asemaa ei ole. Vahvat yritykset selviävät myös luultavammin, mikäli kaikki menee taloudessa pieleen. (- Nokia on hyvä esimerkki  ;) , mutta tiedä vaikka tutkimuksetkin tukisivat kyseistä väitettä)

6. Muita parempaa tietoa on nykyään vaikea hankkia. Ihmiset ovat kuitenkin erehtyväisiä. Monen markkinoilla toimivan kannustimet ohjaavat lyhytnäköiseen toimintaan. Kun keskityt pitkään tähtäimeen, mahdollisuutesi menestyä ovat paremmat.

7. Keskity siihen, mitä osaat. Uskalla myöntää jos et tiedä tai ymmärrä jotakin. Pesäpallotermein: sijoittamisessa kaikkia palloja ei tarvitse lyödä, vaikka syöttö olisikin putoamassa lautaselle. Uskalla olla kärsivällinen ja odottaa herkkusyöttöä ennen kuin pamautat. (- En tiedä mitä tarkoittaa. Ajoitus on ennustamisen ohella tunnetusti se vaikein asia mitä tulee pörssiin, pesäpallossa voi olla sitten eri. Osakepoiminta ei sekään ole mikään graalin malja, kysy vaikka sitä tekeviltä rahastoilta.)

8. Kaupankäyntikulut voivat puraista ikävästi tuottojasi. Kaupankäynti sen itsensä vuoksi on haitallista. Minimoi kustannukset, verot ja neuvontakulut.

9. Keskity yhtä paljon kohteeksi harkitsemasi yrityksen arvoon kuin osakkeen hintaan. Jos tiedät hinnan muttet arvoa, et tiedä mitään. Urheilijakaan ei tule paremmaksi tuijottamalla tulostaulua vaan harjoittelemalla. (- Riippuu kaiketi jos sijoittaa eri aikajänteellä kuin markkinat. Mutta vaikea sitä on analysoida yhtiöitä osuvammin kuin osakkeen hinnan viimekädessä määrittävät isot talot, joissa analyysiä tehdään kokopäivätyönä ja paremman tiedon varassa, ovat ne analyytikot sitten kuinka tumpeloita tahansa. Tarkoitan vain että haasteellista ja aikaa vievää tällainen analysointi, ilman että tuloksista takeita.)

10. Arvostus on tärkeä. Jos maksat osakkeesta liikaa, tuotot jäävät pettymykseksi vaikka yrityksen kurssi nousisikin mukavasti. Etsi yhtiöitä, joille markkinat ovat asettaneet vaatimattomat tavoitteet. (- Tämän ohjeen kanssa on menty silloin tällöin itsekin monesti kuuseen, mutta tuleepa silti vieläkin noudatettua. :) )

11. Annostele oikein. On tärkeää hajauttaa. Mutta jos varat hajaantuvat liian pieniksi murusiksi, parhaat ideat eivät juuri pääse nostamaan tuottoasi. Voi olla parempi pitää salkussa vähemmän yhtiöitä mutta vahtia niitä kaikkia tarkemmin. (- Mielipidekysymys tietysti miten tavoitteensa ja riskinsä haluaa asettaa. Allekirjoittanut myös "keräilee" mielenkiintoisia osakkeita salkkuunsa ja saa siitä kiksejä ihan näin harrastusmielessäkin.)

12. Mitä suuremmat mahdollisuudet hyvään tuottoon (mitä alempi osakkeen hinta/yhtiön todellinen arvo), sitä isompi pitäisi osakkeen paino olla salkussa. Ja mitä vahvemmin uskot ennustaneesi yrityksen todellisen arvon oikein, sitä suurempi osa salkusta sinun pitäisi yhtiöön sijoittaa. (- Tai vaihtoehtoisesti voisi suositella kontraamaan tätä omaa ns. "vahvaa näkemystä" :D Inhorealistisesti sanottuna tulos on todennäköisesti kuitenkin sama tai jopa parempi.)

13. Tulevaisuuden tapahtumat ovat väistämättä epävarmoja. Kannattaa aina edellyttää kunnon puskuria (margin of safety) osakkeen hinnan ja yrityksen analysoidun arvon välille. Mitä epävarmempi tilanne on, sitä suurempi turvamarginaali pitäisi jättää. (- Perustelee kohtaa 3. vastaan.)

14. Mieti aina vaihtoehtoiskustannuksia. Ei pidä epäröidä hyvän sijoituskohteen myymistä, jos tarjolla on loistava kohde. Jos voimme myydä euron 90 sentillä ja ostaa euroja 60 sentillä, tehkäämme niin. (- Eli ottaa ns. "näkemystä". Vaikea objektiivisesti katsoen perustella tällaista toimintaa, subjektiivisesti toki hyvinkin helppoa. Ei ilmaista touhua tämäkään ja perustelee kohtaa 8. vastaan. Tosin kohta 6. voisi hieman tukea tällaista väkslaamista, mutta en löisi vetoa taktiikan toimivuudesta.)

15. Sijoittaminen edellyttää monenlaista tietoa ja ymmärrystä. Lue laajasti. Etsi viisautta paikoista, joista muut eivät sitä välttämättä etsi. Etsi jatkuvasti uusia mahdollisuuksia. (- Eri tavalla ajattelun, jos vielä perustuu tietoon, voisi intuitiivisesti ajatellen auttavan markkinoiden voittamista)
« Viimeksi muokattu: 20.02.2013 - 19:07:42 kirjoittanut Roopevaan »

Goldberg

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 8
 • Karma: +0/-0
  • Profiili
Vs: Morningstarin 15 ohjetta osakesijoittalle
« Vastaus #1 : 21.02.2013 - 21:09:48 »
Törmäsin tällaiseen Morningstarin artikkeliin, jossa osakestrategi Paul A. Larson kertoo 15 perusviisautta osakesijoittajalle.

7. Keskity siihen, mitä osaat. Uskalla myöntää jos et tiedä tai ymmärrä jotakin. Pesäpallotermein: sijoittamisessa kaikkia palloja ei tarvitse lyödä, vaikka syöttö olisikin putoamassa lautaselle. Uskalla olla kärsivällinen ja odottaa herkkusyöttöä ennen kuin pamautat. (- En tiedä mitä tarkoittaa. Ajoitus on ennustamisen ohella tunnetusti se vaikein asia mitä tulee pörssiin, pesäpallossa voi olla sitten eri. Osakepoiminta ei sekään ole mikään graalin malja, kysy vaikka sitä tekeviltä rahastoilta.)

Taitaa tarkoittaa sitä Buffetin hokemaa ohjetta et ei saa sijoittaa liiketoimintaan mitä ei ymmärrä. Mikä sitten suojeli Buffetia esim it-kuplalta. Pesäpallometafora on jotenki hämmentävä tähän kohtaan.

Mitä sanoit ajoituksesta niin se on kovin vaikeaa ja samalla pirun tärkeää. Oli pitkään harkinnassa ostaa H. J. Heinz Companya mutta Buffetin Berkshire sekoitti soppaa ja osakkeen hinta pomppasi ulottumattomiin. Samalla tuli opetus että joku tietää aina enemmän, jopa siinä määrin että tutkimuksia on aloteltu sisäpiirikaupoista. Paljon käytetään sisäpiiriä tietoa hyväksi mutta tilille voi joutua jos alkaa ahneeksi.

« Viimeksi muokattu: 21.02.2013 - 21:09:49 kirjoittanut Goldberg »

EnvedbenHoode

 • Vieras
Vs: Morningstarin 15 ohjetta osakesijoittalle
« Vastaus #2 : 29.11.2020 - 00:12:57 »
[Read more…]
sans limitation de temps Voirseries Tv ! bbwdatawav.
A blog and magazine cms total php
 
Star Falls (season 1, 2, 3)
Doutor Sono – VersГЈo Estendida Torrent (2020) Dual ГЃudio 5.1 / Dublado BluRay 720p | 1080p | 2160p 4K – Download
 
DESCARGAR com вњ” - Comments. Mira Online tus Estrenos y Series Favoritas - Download lagu dragon ball koplo linda ayunda.
Watch Series Online free full episode in HD
 
Ver Peliculas y Series HD Online Gratis | Filmoves + Joachim Rønning. Descargar Música 2019 gratis - タイムボカンシリーズ メカニック大百科.